Westerse Fytotherapie

Wat houdt Westerse Fytotherapie in? 

Vele planten, struiken en bomen bevatten stoffen die ons kunnen helpen het lichaam gezond te houden/maken.

Hierbij gaat het om het gebruik van de gehele plant (wortel en bovengrondse (bloeiende) delen), de plant (vers of gedroogd) kan worden verwerkt in diverse toepassingen (oliemaceraten, tincturen, infusie (thee)/decoct), etherische olie/hydrolaten).

 

Veel wat van/uit de plant komt kan worden gebruikt, medicinaal, (ter ondersteuning) als supplement en in verzorgende middelen.

 

Wat ik fijn vind, is om mensen te helpen zichzelf beter te voelen, er wordt dan ook gewerkt vanuit een holistisch principe waarbij wordt gekeken naar de gehele mens en niet alleen naar de bestaande klachten. Wat ik wil weten is waar een klacht vandaan komt en de oorzaak ervan aan te pakken in plaats van alleen de symptomen te bestrijden. 

 

Indien een fytotherapeutisch consult gewenst is, dient er eerst een uitgebreid anamneseformulier te worden ingevuld.  Daarnaast is een diagnose van een arts nodig en een eventuele medicatielijst. Naar aanleiding van de antwoorden op de vragen en een gesprekje met u kan ik dan beginnen aan een behandelplan. Vooral in complexe ziektebeelden zal dit vooral een aanvulling betekenen op de behandeling van de reguliere artsen.

 

Wanneer stress een oorzaak is, kan er eventueel met een ontspanningsmassage een eerste stukje stress worden weggenomen. De bron van de stress dient natuurlijk ook te worden aangepakt voor een blijvend resultaat. Een stukje lifestyle advies hoort ook bij het behandelplan.

 

Wat ik ook erg leuk vind, is het zelf samenstellen en maken van zalven/crèmes, massageolie (met etherische oliën). Aangezien er erg veel haken en ogen zitten aan het op de markt brengen van deze producten, begin ik daar voorlopig nog niet aan. 

Wel zou ik graag workshops gaan aanbieden op dit gebied. Dit stukje is nog in ontwikkeling, mocht er interesse zijn in het leren over het zelf bereiden van verzorgingsproducten, zalven/crèmes of bijvoorbeeld het zelf zoeken en herkennen van diverse kruiden of samenstellen van kruidenthee, neem dan vooral contact op zodat we eventueel samen kunnen kijken wat er mogelijk is.