Hawaiian Healing Arts "Maluhia"

Op de eilanden van Hawaii hebben eeuwenoude spirituele en culturele werkvormen de tand des tijds en de nodige onderdrukking doorstaan. Deze vooral spirituele lessen worden nu doorgegeven door een aantal Kumu's die graag de wereld wat mooier zien worden door het verspreiden van hun kennis en Aloha (onvoorwaardelijke liefde)

Ho'oponopono, Lomi Lomi en La'au Lapa'au (het gebruik van geneeskrachtige planten) zijn hier voorbeelden van. Deze vormen van helend werk werden volgens traditie doorgegeven van generatie op generatie.

Ho'oponopono werd vaak en vooral in familieverband gebruikt om de spirituele oorzaak van ziekte aan te pakken en de familie (Ohana) weer op 1 lijn te krijgen. De lijn van Aloha.

Nadat aan de spirituele kant van de ziekte was gewerkt kon er aan de fysieke klachten worden gewerkt door bijvoorbeeld Lomi Lomi toe te passen. Bij Lomi Lomi wordt gewerkt aan de balans tussen de energiecentra van het lichaam. Door deze steeds aan elkaar te koppelen in een dans tussen deze energiecentra kan de balans in het lichaam zich weer herstellen. Tussendoor zal er van alles worden aangeraakt in het lichaam, er zijn altijd wel blokkades aanwezig, daar mag wat worden opgelost en vrijgemaakt. Dit kan door middel van dit lichaamswerk worden bereikt. 

Een Lomi Lomi sessie bestaat uit lange strijkingen (verbindingen leggen tussen de energiecentra), druk, gewrichtsmobilisaties en (heel zacht) werken op de botten.

De energiecentra (Piko) hebben ieder hun eigen betekenis en verbinding met verleden, heden en toekomst. 

Degenen van wie ik deze mooie werkvormen heb mogen leren ben ik erg dankbaar.

Mijn Kumu hier in Nederland is Ricardo Balkhoven van Vida Vital/WOW Ricardo, met hem heb ik mijn eerste stappen in de wereld van Lomi Lomi gedaan. Wat een magie. Door hem en zijn connectie met leraren ben ik verbonden met de lineage (familielijn) van Abraham Kawai'i, een van de meest bekende Kumu's, die zelf opgroeide op Hawaii Island.

Ook via hem sta ik in verbinding met de lineage van Margaret Machado, een van de eerste Hawaiianen die buiten de familie ging delen over Lomi Lomi.

Op het moment (vanaf september 2021) ben ik me nog meer aan het onderdompelen in Hawaiiaanse spiritualiteit via de lineage van Kumu Pa'a Nui Kalainia Kamani Lawrence Aki (50e generatie), Kumu Pa'a Kyrian van Vliet (Mana O Molokai) en Kumu Pa'a Kawika Foster (51e generatie, Mana O Kahiko). Hier mag ik leren over Oli (chant) en Hula (gebed in dans), over Ho'oponopono en nog meer over Lomi Lomi waar ik zeer dankbaar voor ben. 

Mahalo! (Dank u) 

U kunt meer lezen over de verschillende werkwijzen op de bijbehorende pagina's