Eigen waarde

Gepubliceerd op 5 december 2022 om 11:24

Eigen waarde

Jarenlang vroeg ik me af wat ik hier deed…op deze planeet.
Wat is mijn toegevoegde waarde…op deze aarde.

Er waren tijden dat ik dacht dat de wereld misschien beter af was zonder mij. Dan was ik ook niemand tot last.

Er waren donkere tijden waar ik doorheen ging…al op jonge leeftijd. Met donkere gedachten, manieren om mezelf onder controle te houden en manieren om de pijn te verdoven.

Het was er niet altijd maar het kwam in golfbewegingen. Er waren ook mooie, gelukkige tijden, waarin ik veel mocht leren over de wereld, over mensen en over liefde. Mijn dieren brachten me geluk en gaven mij die liefde die ik zo graag wilde…onvoorwaardelijke liefde. Zelfs in deze mooiere tijden zag ik niet mijn eigen waarde.

 

Ik ging werken en deed blijkbaar iets waar ik goed in was, kreeg waardering van collega’s en leidinggevenden. Dat deed me goed, blijkbaar deed ik dus iets goed. Ik zal toch wel iets te brengen hebben.

 

Later kwamen er kindjes, die hadden mij nodig om voor ze te zorgen en zij lieten mij zien dat ik het ook waard was om van te houden. Want liefde heb ik genoeg om te geven en wat was het fijn om ook die liefde van ze terug te krijgen. Zoveel liefde, die krijg je niet zomaar…ik zal toch wel iets goed doen. Ook leerde ik van hen mijn lichaam te waarderen, iets wat ik altijd heel moeilijk vond. Maar ik zag nu wel de schoonheid en de kracht van het lichaam wat ik had. Wat mocht dragen, mocht baren en mocht voeden met zoveel gemak. Wat een wonderlijk iets.

 

Uiteindelijk sloeg ik een andere weg in met mijn werk en vond ik een nieuwe zingeving door lichaamswerk. Wat begon als een uitprobeersel, bleek een enorme passie die ik nooit meer kwijt wil en waar ik heel hard voor zal vechten.

Ik mocht opnieuw beginnen, een nieuw pad, een nieuwe start. Op mijn pad mocht ik tot nu toe heel veel leren. Het is een pad van liefde, voor het menselijk lichaam, voor mensen en voor mezelf. Dus ook voor het zien van mijn eigen waarde. Ik werd weer steeds meer wie ik eigenlijk ben…mijn authentieke zelf.

Meer dan ooit ben ik helemaal mezelf, het vloeit makkelijker, er is geen strijd meer. Ik hoef niet meer zo hard te werken om aardig en leuk gevonden te worden. Als ik maar gelukkig ben met wie ik ben, dan komen de juiste mensen op mijn pad.

 

Steeds meer lieve mensen kwam ik tegen, tijdens studie, in mijn praktijk en in mijn netwerk. Mensen die soms iets zagen in mij wat ik zelf nog niet zag. Hoe meer ik groeide, hoe meer ik van anderen mee kreeg dat ik er echt wel toe doe. Het verbaast me elke keer weer als mensen tegen mij zeggen dat ik iets kan of dat ze waarderen wie ik ben. Dat blijft denk ik altijd wel een beetje onwerkelijk.

 

Iedereen op mijn pad brengt iets mee, de een brengt liefde…de ander een les. Lessen zijn niet altijd leuk, maar wel nodig geweest om te komen waar ik nu ben. Om te zien wat er te zien is en om binnen in mezelf na te gaan wat het is dat ik wil…en dat is soms moeilijk. Want soms weet ik helemaal niet wat ik wil, nooit over nagedacht.

De weg die ik bewandel brengt me op de mooiste plekken. Bij de liefste mensen, mensen die ik soms niet vaak zie, maar die wel degelijk diep in mijn hart zitten. Mensen die blijkbaar iets zien wat ik zelf nooit echt zag en wat ik nu volop aan het ontdekken ben…ik ben op weg naar het steeds meer ontdekken van mijn eigen waarde.

 

Nachtelijke gesprekken met mijn mooiste, liefste en de meest wijze lief brengen de mooiste inzichten met zich mee. Hij laat me op een andere manier kijken naar mezelf en soms ben ik zo verwonderd over wat er uit zijn mond komt aan wijsheid. Het is zo waardevol om vanuit een ander oogpunt naar jezelf te mogen kijken. Elke keer kom ik weer een laagje dieper, een stukje dichter bij mezelf. Ik kom er achter waarom ik het niet zag, waarom ik niet vond dat ik het waard was…steeds meer voel ik dat ik het wel waard ben. Steeds meer voel en zie ik mijn eigen waarde. En steeds meer leer ik meer van mezelf te houden en mezelf te waarderen, natuurlijk ben ik er nog niet, maar ik ben wel goed op weg naar….eigenwaarde.

Reactie plaatsen

Reacties

Tanja
een jaar geleden

Prachtig geschreven, Joyce. Je bent goed op weg. Met de nodige hobbels in de weg. Maar zelfs die kun jij overwinnen!

Monic
een jaar geleden

Mooi Joyce!